מאמרים רבים נכתבו על הרגלי שינה אצל תינוקות, על איך מקנים לתינוקות הרגלי שינה אופטימליים שיאפשרו בטווח הארוך להעניק שינה איכותית, רציפה, בתנוחה בריאה שכן אלו משפיעים על אורח החיים של הילד בשלב מאוחר יותר. השאלה היא כמה באמת אותם ההרגלים שאנו מנסים להקנות לילדים שלנו ״שורדים״ במשך השנים, הרי רבים מאיתנו בסופו של דבר עוברים לישון בתנוחות לא בריאות, מזניחים את העובדה שעלינו לרכוש מזרון זוגי חדש למרות שעברו כבר 10 שנים, מזלזלים במספר השעות שעלינו להקפיד לישון ועוד.
ובכן לא בכדי הורים רבים נעזרים בייעוץ שינה שהפך לאחד הטרנדים היותר נפוצים בשנות ה-2000, זאת בשל הקושי ההולך ומתגבר למצוא את הנוסחה המושלמת לשינה רציפה עבור תינוקם. הורים רבים מתקשים להרדים את התינוק במיטה מה שהופך אותו תלותי ולכן נעזרים באשת מקצוע. אז מסתבר, שגם אם נתמיד, נבצע את כל הכללים עליהם יועצי השינה ממליצים להקפיד, בסופו של דבר, אורח החיים, השינויים בעולם המודרני שהופך יותר ויותר דינאמי משפיעים עלינו בשלב מאוחר יותר ומקנים לנו הרגלי שינה מעט בעייתיים.
היופי באותם הרגלים, שאם קצת כוח רצון, שינוי בתפיסה והפנמה שהרגלי שינה נכונים הם דבר חשוב שתורם לחיים בריאים, מאוזנים ולגוף אנרגתי ניתן לשנותם להרגלים טובים יותר.
1. מתקשים להירדם בקלות – אל תילחמו עם זה…
יש המון מבוגרים שמתקשים להירדם ככה סתם באופן הכי טבעי שניתן. הדרך הכי טובה לפתור את זה, היא פשוט לא להילחם בהגוף. כדאי שלא להתעסק בשינה ולהשתחרר מהלחץ להירדם בכוח. אם נבצע פעולות שירגיעו את הגוף, ישחררו את המחשבות, השינה תבוא לבד. יש כל מיני דרכים להירגע כמו למשל דמיון מודרך שיכול לסייע לשינה רגועה בגוף רפוי, קריאת ספר מעייפת את העיניים ועוזרת לנו להירדם וגם צפייה בטלוויזיה עד כמה שאיננה בריאה לעיניים מסייעת לשחרר אותנו מהמתחים של היומיום ומשרה על הגוף שינה. חשוב כמובן להקפיד על תנוחה אופטימלית בין אם בקריאת ספר או בין אם בצפייה בטלוויזיה ולהימנע מלהפעיל עומס על הגב ועל הצוואר. יש המון סוגים של כריות ואביזרי תמיכה שיכולים להקל. לא נרדמתם תוך רבע שעה? עשו משהו אחר והמתינו לשינה, אל תכפו אותה על הגוף. לכו למטבח או לסלון וחכו שתחושו שהעיניים נסגרות. הימנעו מלבצע משימות שקשורות לעבודה, אלה יחזירו את המחשבות לראש ויקשו עליכם שוב להירדם.
2. יש לכם הזדמנות לישון אחר הצהריים? אל תנצלו אותה
אם אתם מתקשים לישון בלילה, כדאי שלא לישון במהלך היום. שינה במהלך היום מטעינה אותנו באנרגיות מחודשות ומעודדת שינה בשעות מאוחרות שישבשו את מנגנון השינה ביום שאחרי. נסו להקפיד על שעות קבועות בהן אתם הולכים לישון ובהן אתם קמים, גם בסופי שבוע.
3. אוכל, שתייה, פעילות גופנית משפיעים על השינה שלנו
מצד אחד, עדיף שלא לאכול ארוחה כבדה בסמוך להירדמות ומצד שינה מומלץ שלא ללכת לישון רעבים שכן רעב משפיע ומקשה עלינו להירדם. אכלו את ארוחת הערב בין 3-4 שעות לפני שאתם מתכננים להיכנס למיטה ואם אתם מרגישים קצת רעבים, נשנשו משהו קל כמו יוגורט, פרי וכוס תה ירוק. הימנעו מצריכת משקאות המכילים אלכוהול או קפאין בסמוך לשינה.
בנוסף, כדאי להבין שה מזרונים שלנו מטרתו לספק לנו שינה טובה ולכן מומלץ שלא לעשות פעולות שקשורות לעבודה על המיטה. הצטיידו במזרן איכותי, יש קשר ישיר בין סוג המזרן עליו אתם ישנים לאיכות השינה שלכם.
לסיכום, בהחלט ניתן לאמץ לעצמנו הרגלי שינה בריאים גם בגיל מבוגר יותר ולנסות ולהיפטר מהרגלי השינה שפוגעים באורח חיינו ומונעים מאיתנו לישון שנת ישרים. הקשיבו לגוף שלכם, הימנעו מלעשות פעולות שמעוררות אתכם בסמוך לשינה ואם ראשכם טרוד והמחשבות הן אלה שמפריעות לכם, חפשו את הדרך לנטרל אותן ופשוט לצלול לשינה טובה.