יש אנשים שפשוט נולדו לישון אחוז ניכר מחייהם. הם נרדמים בשעה סבירה וממוצעת, קמים יחסית מוקדם, ישנים לילה רצוף בלי הפרעות, פשוט ישנים. לעומתם יש את אלו להם יש מה שמכונה ״שינה קלה״, כל דבר קטן מפריע להם ולכן הם מוצאים פתרונות כמו אטמים, כיסוי עיניים וכו׳. ביניהם יש עוד כל מיני סוגים של אנשים, חלקם ישנים רע רק בתקופות של לחץ, חלקם ישנים לא כל כך טוב כי הם כל הזמן חושבים על דברים וראשם עסוק לכן מתקשים להירדם ויש את אלה שפשוט טוענים ״כי לישון זה בזבוז של זמן״, נותנים לעצמם 4-5 שעות ובזה הסיפור נגמר. ובכן, שינה היא ממש לא בזבוז זמן. שינה היא דבר חיוני וחשוב המשפיע באופן בלתי רגיל הן על התפקוד שלנו בחיי היומיום והן על איכות חיינו. לא רק שהשינה היא צורך בסיסי שלנו, בשינה גם מתרחשים תהליכים פיזיולוגיים שונים השומרים על איזון המערכות ועל חוזקה של המערכת החיסונית. בזמן השינה:
• גופנו מזין את עצמו, הרקמות והתאים מתחדשים.
• תהליכי ניקוי תוך ובין תאיים מתקיימים.
• מתבצעת פעילות אנטי חמצונית במוח.
• כמות חומצת החלב בשרירים הגורמת בין השאר לעייפות פוחתת.
• מתרחשים תהליכים הורמונליים חשובים.
זו הסיבה שמחסור בשינה באופן קבוע:
• מחליש את המערכת החיסונית.
• גורם לנו להגיב בצורה איטית יותר.
• מפחית את החיוניות.
• מדכא את הדחף המיני שלנו.
• מעלה את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם ואף משבש את מצב הרוח.
אז מסתבר ש-30% מהאוכלוסיה הבוגרת סובלים מהפרעות שינה חולפות ו/או כרוניות. מה גורם לאותן הפרעות שינה וכיצד נוכל לשפר את איכות השינה שלנו?
ובכן צריכה מוגברת של משקאות מעוררים כמו אלכוהול, קפה, תה משבשת את השינה. גם מחסור בסרוטונין, ליקויים במערכת העיכול, ביצוע פעילות גופנית בסמוך לשינה, נטילת תרופות ושלל מחלות עלולים לשבש את מערך השינה שלנו. גם חוסר איזון הורמונלי (גיל המעבר, היריון), שינויים בריאותיים כמו כאבי גב ומתחים משפיעים.
אז בכדי לשפר את איכות השינה שלכם יכול להיות שתזקקו לייעוץ רפואי אבל יש גם סיכוי ממש טוב שתוכלו לפתור את הבעיה בעצמכם עם קצת מודעות ושינוי הרגלים. הדבר החשוב ביותר שעליכם לעשות במידה ואתם סובלים משינה לקויה הוא להבין מה הסיבה שגורמת לכם שלא לישון טוב. השלב הבא הוא לטפל נקודתית באותה סיבה ולעשות שינוי. יכול להיות שאתם צורכים איזה כדור או תוסף תזונה בעל השפעה מעוררת. השפעה זו תורמת גם למחשבות להתחיל לצוץ בזמן שאתם מנסים להירדם מה שפוגע בשינה. אם רק תשנו את השעה שבה אתם נוטלים את הכמוסה, יכול להיות שאתם כבר על דרך המלך.

והנה עוד כמה טיפים לשינה בריאה ורציפה:
1. אל תתפשרו על המזרון זוגי שלכם – למזרן יש חשיבות מכרעת על השינה שלנו מהעובדה הפשוטה שכאשר לא נוח לנו, אנחנו פשוט לא ישנים. בחרו במזרן אורטופדי, עשוי מרכיבים איכותיים. אם עברו כמה שנים טובות מאז ביקרתם בחנות המזרונים, זה הזמן להחליף.
2. החליטו על שעות קבועות – שעון ביולוגי קבוע אותו אתם יוצרים הוא המפתח לשינה טובה. זו הסיבה שמתבגרים לדוגמא סובלים מבעיות שינה בשל היותם מחליפים את שעת השינה בכל יום מחדש. בחרו שעה סבירה בהתאם לשעה שאתם קמים, כנסו בה למיטה באופן קבוע ונסו שלא לחרוג ממנה.
3. צמחי מרפא ורכיבים טבעיים – קמומיל לדוגמא מסייע לטיפול בבעיות שינה. נסו כשעה לפני השינה לשתות חליטת קמומיל, יש לצמח השפעה מרגיעה וזה בהחלט יכול לעזור.
יש עוד המון שיטות שיכולות לעזור למשל עיסוי בנקודות ספיציפיות שנחשבות מרגיעות כמו למשל ברקות ומאחורי האוזניים על פי הרפואה ההודית משרה שינה, דמיון מודרך, ואפילו כוס חלב חם עם מעט אגוז מוסקט יכולים לעזור.