לישון על המזרן הנכון – הקשר בין איכות המזרן לבעיות גב
הסיטואציה הבאה בוודאי מוכרת לכם: אתם שוכבים לישון, מותשים אחרי יום ארוך של תזזיתיות בלתי פוסקת ומוכנסים להתמסר לשנת לילה מרגיעה כדי להתעורר בבוקר עם אנרגיות מחודשות. הבעיה היא שלא נוח לכם, לחצים בגב, הגוף נוקשה או להפך – שוקע עמוק מדי ואחרי התהפכות לכאן או לכאן אתם נרדמים בקושי ומתעוררים עייפים בבוקר.
אלה לא רק המתחים היומיומיים, הגורם העיקרי שאחראי לאיכות השינה הוא המזרן שלכם. אנחנו כבני אדם מבלים שליש מהחיים שלנו בשינה ומה שמסייע לנו לשמור על איכות שינה גבוהה ורציפה הוא המזרן – הפרטנר הצמוד שלנו בעתות מנוחה.
חשוב מאוד להבין את השיקולים לבחירת מזרן בסטנדרטים גבוהים. לא בהכרח הדגמים שמככבים ברשימת המבצעים או רבי המכר או זוכים להמלצות חברים הם המזרונים המתאימים עבורכם. הבחירה במזרן היא אינדיווידואלית לחלוטין ולכן, "מדידה" באולם התצוגה היא קריטית.
מזרן לא מתאים – צפו לפגיעה בזיכרון ובאיכות החיים
תחשבו על נעל שלא הולמת את המידות שלכם, היא לוחצת, מכאיבה ועשויה לגרום לנזק בעת ההליכה. ככה בדיוק מרגיש מזרן לא מתאים – הוא עלול להוביל לכאבי גב (בעיקר בגב התחתון), אימוץ מיותר של שרירי הגוף, עיקום עמוד השדרה ופגיעה בטיב השינה. אגב, שינה שאינה איכותית או רציפה, כוללת שורה ארוכה של סיכונים בריאותיים. מחקר שנערך בארצות הברית בשנת 2010 מצא כי גברים הישנים פחות משש שעות בלילה נמצאים בסיכון הגבוה פי ארבעה לתמותה בטרם עת. המחקר העלה גם תסמינים בריאותיים שונים הנלווים לחוסר שינה מספק, ובכלל זה עלייה בסיכון לסבול מסוכרת מסוג 2 וממחלות כרוניות של הלב וכלי הדם, ירידה בתפקוד המוח, יתר לחץ דם ועוד.
גם מבחינה מנטלית, מחקרים מצביעים על חשיבותה של השינה. תהליך חשוב המתבצע במהלך השינה הוא גיבושם, קיבועם וחיזוקם של הזכרונות, מה שמאפשר שליפה מאוחרת מהירה שלהם. שינה שלא עומדת ב"תקן" – 7-9 שעות לפחות של שינה איכותית עבור מבוגרים – עלולה לפגוע בתהליך הזה. השלכות אחרות הן פגיעה ביכולת התפיסתית, קשיים בריכוז, פגיעה ביכולת לקבל החלטות חיוניות – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה.
על פי נתוני מחקרים, שמונה מתוך עשרה אנשים בעולם המערבי סובלים מכאבי גב תחתון חריפים לפחות פעם אחת בחיים שלהם, כאשר בחלק ארי מהמקרים הסיבה לכך היא המזרן עליו הם ישנים.
המצבים בהם נדרש להחליף מזרן
סוגיה משמעותית נוספת: כל מזרן, אפילו האיכותי ביותר, מצריך החלפה מפעם לפעם. מומחה השינה ד"ר מייקל ברוס ממליץ לעשות זאת לאחר 10-15 שנים, וזאת עקב שתי סיבות עיקריות: ראשית, העובדה שגוף האדם משתנה עם השנים, כך שמה שמתאים בהווה עלול שלא להתאים לו בעתיד. מעבר לכך, אפילו כאשר שומרים על תחזוקה נאותה של המזרן הוא צובר על גביו אבק, פטריות וחיידקים. כל אלה עלולים להזיק לבריאות האדם, להחמיר אלרגיות שכן קיימות ובכך לפגוע בשינה ובגוף האדם גם יחד.
מנגד, ישנם מומחים שממליצים לבצע את החלפת המזרן אפילו מוקדם יותר. מחקר שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקלוהמה ופורסם ב-Journal of Chiropractic medicineב-2008 הצביע על כך שאנשים אשר ישנים על אותו מזרן במשך חמש שנים נוטים לסבול מכאבי גב ומנוקשות בעמוד השדרה. ממצא אחר באותו מחקר היה שמעבר למזרן חדש הביא אצל אותם אנשים להחלשת הכאבים, או אפילו לכך שהם נעלמו באופן מוחלט.
על כל פנים, בנוסף לאורך החיים של המזרן ולהפרעות בשינה, ניתן לעיתים ללמוד על בעיות בו גם בצורה ויזואלית – למשל, "בטן" המופיעה כאשר המזרן עומד על הדופן הקצרה שלו, או לחילופין קרעים וכתמים.

אז מה עושים?
כאן נכנסים לתמונה מהנדסי השינה של החברות המקצועיות הפועלות בתחום. כשזה נוגע למגוון מזרונים, מה שזול מדי נוטה להיות יקר במיוחד עבור הגוף. מומלץ לא להתפתות למחירים נמוכים והעדיפו מזרנים אורטופדיים שעוצבו מראש לקווי המתאר של הגוף, חוליות עמוד השדרה ועוד.
כמו כן, יש לוודא שהמזרן מיוצר על ידי חברה מוכרת בעלת ותק בתכנון והנדסת השינה, מזרן שעומד בתקנים הישראלים והבינלאומיים המחמירים ביותר ורצוי כזה שכולל אחריות בת 10 שנים.
ההתנסות קובעת! מומלץ מאד לבחור את המזרן רק לאחר שמתנסים בשכיבה עליו הלכה למעשה, לפרק זמן של מספר דקות לפחות. כדי לקבל תמונה מלאה ומדויקת, ניתן לשקול לבצע את ההתנסות יחד עם בן או בת הזוג (המשקל הכולל שלהם משפיע הרי על האופן בו המזרן יכול לספק תמיכה), או אפילו עם הכרית עימה אתם נוהגים לישון.
יש כיום חידושים רבים בתחום המזרנים שמבטיחים את ההנאה והנוחות שלכם לאורך זמן. כך למשל, מזרונים אורטופדיים מלטקס, גומי מוקצף וצפוף או מזרוני ג'ל שמתאימים את עצמם לגוף ו"זוכרים" את המנצח וממדי הגוף וכך מעניקים תמיד תחושת נוחות מקסימאלית בהתאמה אישית. שכבת הפינוק המכונה גם פילטופ מעניקה רכות לשינה ובהחלט שווה לשדרג מזרנים בתוספת זו. בנוסף, אל תוותרו על ריפוד כותנה טבעי, חומר נושם בעל מגע נפלא.
לגבי דרגת הקושי הרצויה של המזרן, לא ניתן למצוא תמימות דעים על כך אפילו בקרב חוקרים, כאשר גם הבסיס המחקרי עצמו דל באופן יחסי. למעשה, מספר חוקרים מהחוג לרפואת המשפחה של האוניברסיטה העברית והמחלקה לרפואת המשפחה של שירותי בריאות כללית במחוז ירושלים סקרו מספר מחקרים שבוצעו בכל רכבי העולם, חלקם סמויים או התערבותיים. ההשוואה הצביעה על שוני בתוצאות המחקרים, כמו גם הראתה שחלק מהנחות היסוד שגדלנו עליהן – למשל, שמזרן קשה הוא תמיד בריא יותר – אינן עומדות במבחן המציאות.